A jóga több mint ötezer éves "művészete" Indiából ered, alapjait 2500 éve foglalták először írásba. A jóga így az emberi test és lélek tudatos fejlesztésének legrégebbi fennmaradt módszere.

Két alapvető területét különböztetjük meg: a hatha jógát a hozzátartozó ászanákkal (testhelyzetekkel), és a meditációs jógát, amelynek több fajtája is ismert.

A hatha jóga egyedüliként foglalkozik az emberi test fejlesztésével. Jelentősége saját fejlődésünkben, előrehaladásunkban rejlik. Nem másokkal, hanem kizárólag önmagunkkal kell összemérni magunkat. Így tehet szert mindenki a siker, a biztonság kellemes érzésére, függetlenül életkortól, egészségi állapottól, mozgáskészségtől.

Mindenki csak addig maradjon egy meghatározott testhelyzetben, amíg kényelmesen érzi magát benne. A jógában nem kell hússzor egymás után elvégezni ugyanazt a gyakorlatot, elegendő csak kétszer-háromszor. Az izmok így is megerősödnek. A rendszeres, alkalmanként 1-1,5 órát igénybe vevő gyakorlás megváltoztathatja életünket.

A jóga ellazít, erősít, fiatalít, harmonizál, megfelelően szabályozza életfunkcióinkat, feltölt energiával, még szépítő hatása is van!

A jóga elsősorban a testi egészséget szolgálja. A jógagyakorlatok hatása által megerősödik, tartóssá válik az ember egészsége, s még a várható élettartam is megnő.

Nem szabad elfogadunk, hogy az életkor növekedésével, az idősödéssel együtt jár a test teljesítőképességének hanyatlása is. Aki rendszeresen jógázik, megerősíti az egész szervezetét. Minden gyakorlat más és más szervek felé irányítja, tereli a vér áramlását, erősítve és megújítva, ezáltal szerveinket.

Jóga Centrumunkban a hatha jógán kívül számos jógatípus megtalálható, természetesen ezek mindegyikének az alapja a hatha jóga.

  • Hot jóga hangtállal: A hot jóga rendkívüli izommunka sok erőt igénylő ászanával és persze utána a nyújtó pozitúrákkal is. A magas hőfok hatására, ami a teremben ilyenkor 30-35 fok között van, fokozottabban méregtelenítünk. Testünk szálkás és formás lesz, jobban érezzük magunkat, immunrendszerünk erősödik, bőrünk kisimul és feszes lesz. E közben a hangtálak rezgései testedben és lelkedben felhalmozódott energetikai blokkokat fokozatosan feloldja, tisztítja. Az óra vezetett meditáció fejeződi be, amit senki sem hagyna ki!
  • Hot jóga: Minden izom csoportot átmozgat, alakot formál, méregtelenít, energetizál, harmonizál. Mivel 30-35 fokban végezzük a gyakorlatokat, óra végén akár 1-2 kilóval könnyebbek lehetünk.
  • Agni jóga: Ha fogyni szeretnél, ha erősödni szeretnél, ha szeretnél hajlékonyabb lenni, megfiatalodni, vagy egyszerűen csak jól érezni magad a bőrödben, akkor az Agni jóga órát neked találták ki! Az Agni jóga 30 jógapóz dinamikus egymásutánja röpke másfél óra alatt, 30 fokban. Az Agni jóga célja az emésztés tüzének felélesztése, ami által a szervezet sejtszintű méregtelenítése érhető el. HA még nem jógáztál, és bírod az enyhén fűtött termet, akkor ezzel az óratípussal érdemes kezdened. Az órákhoz folyamatosan csatlakozhatsz.
    Az Agni-jóga a hatha jóga egyik különleges változata. 30 fokos teremben végzik, célja, hogy az európai ember testének belső tüzét élesztgesse, segítse a jó emésztést, egészségessé tegyen, méregtelenítsen.
    Minden pózt 21 légzésig tart ki, így a test megtelik oxigénnel, átjárja az izmokat is. Az órákon a folyamatos légzés jellemző, melyet egyenletesen és tudatosan kell végezni. Ezt a légzést ötvözi az Agni-jóga a különböző, folyamatos ászanákkal, melyet aztán kellemes relaxáció követ. Annyi pozitív hatása van, hogy napestig sorolhatnám, különlegessége, hogy az érzelmektől kezdve a sejtszintig mindenhol hat.
  • Csípőnyitó: A csípőnyitó vinyásza félúton helyezkedik el a kitartott, és a dinamikus jógagyakorlás között. Dinamikus napüdvözletekkel készítjük fel a testet a jógagyakorlásra, majd 8 légzésig kitartott ászanákkal folytatjuk. Az óra nem kötött sorozat gyakorlásából áll, hanem mindig változó. Különös figyelmet szentel a csípő nyitásának, teljes átmozgatásának.
    Ideális azoknak, akik fejleszteni szeretnék az állóképességüket, és hajlékonyságukat. Sokan elsőre a csípőnyitásból lassú, nyugodt, belelazulós órát képzelnek el, de ez az óratípus jelentősen fejleszti az állóképességedet, lenyújtja az izmaidat, és lehetővé teszi, hogy harmóniába kerülj önmagaddal. Kihívást jelentő óratípus, tested minden izmát átmozgatja, elmédet pedig ellazítja. Egyszerre képvisel erőt, és hajlékonyságot.

Ha bármi kérdésed lenne az órákkal kapcsolatban, kérdezz bátran!